top of page

Bryggguider

I Kina säger man att varje kopp te bär på en berättelse. Genom rätt bryggteknik kan du uppleva teets naturliga blom- och frukttoner, känna hantverket bakom varje blad och komma närmare den århundraden gamla tekulturen.

Här hittar du våra rekommenderade metoder för att få fram det bästa av varje tesort.

gootea

Gongfu-bryggning –

Traditionell kinesisk metod

En bryggstil med liten kanna eller gaiwan, korta bryggningar och flera påtår. Perfekt för att utforska teets alla lager av smak och doft.

 

Passar bäst för:

 

  • Oolong (t.ex. Tieguanyin, Phoenix Dancong, Rock Tea som är Zhengyan Rougui, Dahongpao)

  • Pu-erh (både rå och lagrad)

  • Högkvalitativt svart te (t.ex. Jin Jun Mei, Yunnan Gushu)

 

Varför: Denna metod framhäver komplexa smaker, aromskiftningar och ger flera bryggningar där teet utvecklas i varje kopp.

Enkel bryggning –
Praktisk och vardagsvänlig

Brygg med större kanna eller tekopp, längre bryggtid och mer vatten. Lätt att använda både hemma och på jobbet.

 

Passar bäst för:

 

  • Grönt te (t.ex. Longjing, Biluochun, Jasminte)

  • Vitt te (t.ex. Bai Mu Dan, Shou Mei)

  • Lättare oolong (t.ex. Dongding, Tieguanyin)

  • Mildare svart te (t.ex. Keemun Black Tea)

 

Varför: Praktisk och tillgänglig metod som passar för vardagsdrickande och när man vill brygga större mängder på en gång.

Kallbryggning –
Mild och uppfriskande

Långsam extraktion i kallt vatten som framhäver teets naturliga sötma och fräschör.

 

Passar bäst för:

 

  • Grönt te (särskilt Longjing, Jasminte)

  • Vitt te (t.ex. Bai Mu Dan, Moonlight White)

  • Fruktiga oolong (t.ex. Phoenix Dancong, Tieguanyin)

 

Varför: Kallbryggning minimerar bitterhet och ger en len, uppfriskande smak – perfekt under sommaren och för att framhäva blommiga och fruktiga toner.

bottom of page